“Ett stort äventyr i litet format

Båtmässorna sväller ut och fylls av allt större och mer komfortabla båtar, men för somliga kan längtan efter enkelheten och äventyret kittla fortfarande.
I juli lämnar Michael Brunstedt och Anders Billing sina elektroniktyngda familjebåtar för att leta sig tillbaka till äventyret. Med varsin fyrameters-jolle ska de ta sig hela vägen från Göteborg till Karlshamn, en tur på 300 sjömil.

Mathållningen planeras på ett enlågigt spritkök under bar himmel.

OK-jollen är en liten kappseglingsbåt som brukar seglas på korta banor nära land. Längsta kända OK-seglingen hittills är 28 sjömil runt Tjörn. Nu väntar alltså en tio gånger längre sträcka längs med Sveriges hela väst- och sydkust.

För små jollar och stora farbröder blir det många spännande utmaningar; På Laholmsbukten blir det 13 sjömil över öppet hav och över Hanöbukten, känd för sin svåra sjö, är det 29 sjömil över öppet vatten. Därtill blir det 38 sjömil på den oskyddade skånska sydkusten och det hårt trafikerade Öresund med bitvis kraftiga strömmar.

Seglingen dokumenteras av dokumentärfilmaren Jonas Myrstrand samt fotografen Anna von Brömssen (stora journalistpriset 2005). Dessutom kommer lokalpressen att bjudas in till de hamnar som anlöps utmed vägen. Totalt beräknas ca 30 hamnstopp i naturhamnar och gästhamnar mitt under semestertiderna.

Destinationer