Det är en kul och spännande resa vi har framför oss, och vi lägger stor vikt vid att förebygga olyckor och skador. Med tio månaders förberedelser och mycket träning hinner vi skaffa oss erfarenheter om både båtarnas och våra egna begränsningar. Och om projektets risker. Vi har provat utrustning, bytt delar, justerat detaljer och vänt upp och ned på det mesta.

Vintersegling

Den utrustning vi använder oss av under vintern är:

MPX Gore-Tex Drysuit

MPX Gore-Tex Drysuit

Torrdräkt Musto MPX Gore-Tex Drysuit. Med ett underställ närmast kroppen och fleece ovanpå, håller vi oss varma flera timmar i sträck mitt i kalla vintern. Även efter upprepade kantringar. Fantastiskt. Det viktigaste verkar vara att helt undvika bomull, inte ens vanliga kalsonger platsar här.

Flytvästen är en Match Jacket och ovanpå alltihop har vi dragit på oss en smock i laminerad nylon för att inte fastna i båt och bom.

En rolig detalj är en vattentät keps (!) från Musto. Även efter den mest brutala kantringen i det kalla vintervattnet, är man torr i håret! Vi är däremot tveksamma till handskar eftersom både känslan och greppet försämras. Kanske en vanesak?

 

Höst och vår

Under hösten har vi seglat med våtdräkt av märket Magic Marine. Vi använder en krängbyxa (med vaddering på baksidan av låret) som är ¾ lång och med en tjocklek på 3 mm samt en Racing lycra tröja med andas-funktion. Flytvästen är en Match Jacket och ovanpå alltihop har vi samma smock som under vintern. På fötterna har vi Jollestövlar i 5 mm neopren.

Teknisk utrustning

Colorado 300

Colorado 300

Vi utvärderar just nu en bärbar GPS från Garmin som heter Colorado 300 för att navigera rätt och undvika grundstötningar.

Under våren kommer vi att koppla in den Trackingutrustning som innebär att du kan följa båtarna i realtid på webben. Via denna kan vi även göra nödanrop med automatisk positionsangivelse.

Även en handburen VHF kommer att användas för att kommunicera med varandra men även med större fartyg i de vatten vi seglar.

Nödraketer och handbloss är lika självklara som öskar och roder.

Destinationer