OK09 har sin upprinnelse i stormen Gudrun januari 2005. När vattnet steg drev många upplagda båtar iväg från sina landplatser. Vi hittade en av dem i ett skogsområde vid Näset söder om Göteborg. Det var en gammal hemmabygd OK-jolle. I januari 2008 låg båten fortfarande kvar i skogen, så vi polisanmälde fyndet i hopp om att bli jolleägare. Ingen ägare hörde av sig så nu hade vi en båt, eller åtminstone ett skrov. En plan var att ta båten till sommarstället i Blekinge. Ovetande om resans omfattning började vi fantisera om att segla ner båten, men då behövdes förstås en båt till. Ett samtal med OK-seglare i västsverige gav oss en första vink om att OK-jollen definitivt inte brukar användas till långfärder. En långsegling hade man hört talas om, och den sträckte sig runt Tjörn.

Det olämpliga i att segla långt med OK-jolle avskräckte oss inte på något vis, snarare tvärt om.

I slutet av sommaren 2008 köpte vi två seglingsklara båtar och passade skogsfyndet vidare till en entusiastisk renoverare. Vår uppgift var ju trots allt att segla. Vi är båda ganska vana seglare, men har huvudsakligen seglat kölbåt.

Det visade sig redan efter första träningspasset att jollesegling ställer helt andra krav än de vi är vana vid. Oerhört fysiskt helt enkelt. Här fanns ingen annan råd än att skaffa gymkort och börja träna flera dagar i veckan. Dessutom behövdes många timmar i båtarna för att träna teknik och smidighet, så vi bokade in tre seglingspass i veckan.

Det har efterhand visat sig att en del tid tillbringas i vattnet när man seglar jolle, så god vattenvana är ett måste. Därför började vi simträna också.

Efter höstens segling visade det sig att vi inte helt skulle komma undan renoveringsarbete. Båtarna behövde göras fullständigt vattentäta för att i värsta fall kunna ligga kantrade en god stund utan att ta in vatten.

Destinationer