februari, 2009

Torrsegling

onsdag, februari 18th, 2009. - Skrivet av Michael

Helgen bjöd på strålande solsken, blå himmel några minusgrader och västkustens första vårtecken, båtmässan, är redan över för i år. Mitt i detta eldorado av båtar, motorer och nya fiffiga tillbehör, hittade vi en OK-jolle. Den var inte till salu och den var inte fabriksny. Bara det var ju uppfriskande i sig. I gengäld var den liksom ”på riktigt”. Man kunde ana alla timmar med träning, glädje och kapsejsningar genom att bara titta på den. Ren och skär seglarglädje!

Gick hem och fingrade lite på den omsorgsfullt hopvikta torrdräkten och drömde mig bort en stund. 18 veckor kvar….

Vitt vatten

onsdag, februari 11th, 2009. - Skrivet av Anders
När vi seglare talar om vitt vatten menar vi det område på sjökortet som är djupare än 10 meter.

Nu har jag ett annat slags vitt vatten omkring mig. Snön på Idre fjäll knarrar som en gammal skutrigg. Här forsar jag fram strax över ytan i åtskilliga knop, iskallt men ändå så likt undanvindssegling i frisk vind. Man liksom bubblar av förtjusning över farten, men lite ouppmärksamhet är allt som behövs för att man skall trilla pladask.

I går kväll funderade jag allvarligt på en snowboardkurs. För säkerhets skull lånade jag en bräda och provåkte lite först. Mina teorier stämde, lårmuskler och magmuskler får verkligen god träning. Teorier i all ära, efter en knapp timme såg jag bedjande på Sam som lånat ut brädan i utbyte mot mina skidor. Snowboard får vänta för min del.

Vitt vatten

Vitt vatten

Snabbspolning

torsdag, februari 5th, 2009. - Skrivet av Michael

Idag har jag fått lära mej att nya trenden är ”microblogg”. Det innebär att man bloggar superkort. Max 150 tecken. Med tanke på mina tidigare inlägg är jag följaktligen hopplöst fel ute.

Här kommer då en snabbspolning i microbloggsanda. Jag inser att mina 150 tecken redan är slut men jag måste få vänja mej lite först. Förlåt. (270 tecken so far)

Var på Båtmässan idag. För exakt ett år sedan var vi på samma båtmässa och idén om att segla ok jolle från Göteborg till Blekinge började ta form. Ett litet tokroligt projekt med mycket entusiasm, glädje och charm. Sedan dess har det hänt massor som båt-sök, båt-köp, renoveringar, anpassningar, kalla bad, sjöräddning, hisnande fartupplevelser, bogseringar, nya kompisar, fysisk träning, blåmärken, sträckningar och reparationer men framför allt erfarenheter och en obeskrivlig seglarglädje.

Då kändes det lite avlägset spännande. Nu med 20 veckor till start är känslan påtagligt förväntansfull och konkret.

Gäst hos verkligheten

söndag, februari 1st, 2009. - Skrivet av Anders

dsc00577I Göteborg pågår nu både filmfestival och båtmässa. Jag brukar vara en flitig besökare. Biofåtöljer, branschfolk och båtprylar om vartannat. I år har lusten och motivationen förskjutits. En självklar festival- eller mässdag tar jag hunden med mig och åker till Fiskebäck. Hamnen som jag brukar kalla mitt andra hem är vinteröde. Jag går ner mot stranden där små mjuka vågor plaskar mot stranden. Vattnet är alldeles klart, iskallt och salt. Över Brännö hänger rester av solen. Allt är så stilla och vackert. Kustbevakningen tuffar förbi. Här finns verkligheten där vinterstadsbon nu är på besök.